“Welcome to Kazakhstan!”

Photo: Aisha Askhadova

Dimash är en av sitt hemlands främsta ambassadörer. Han talar ofta, varmt och stolt om sitt Kazakstan och deras folk, traditioner och kultur. Oavsett var han befinner sig i världen hör man honom allt som oftast säga “Welcome to Kazakhstan!”.

Kazakstan

Landet ligger i Centralasien med en liten del i östra Europa och gränsar till Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgistan i syd, till Kina i öst och till Ryssland i norr. Landet har en area på 2 724 900 km². Befolkningssiffran är dryga 18 miljoner invånare.

Photo: Pixabay – photosforyou

Kazakstan har ett mycket brokigt förflutet då det varit ockuperat av många Centralasiatiska kulturer och välden. Sovjet var de senaste då de i december 1936 blev en Sovjetrepublik. Under sovjettiden bedrevs rymdforskning i landet, speciellt i den hemliga staden Leninsk (nu Bajkonur) och i Semipalatinsk fanns omfattande laboratorier och testområden for atomforskning.

Så sent som den 16 december 1991 förklarade sig landet självständigt efter Sovjetunionens kollaps. Den 16 december är därför Kazakstans nationaldag – republikens dag.

De största städerna är Almaty (Alma-Ata), Nur-Sultan (Astana, Aqmola), Bajkonur, Qaraghandy (Karaganda), Semej (Semipalatinsk) och Zjeskasgan.

Kazakstan är ett land med mycket vackra landskap, pampiga byggnader, rikt på kultur och kan bjuda på många fantastiska upplevelser för den som vill resa dit. Sedan 1 januari 2017 behövs inte längre något VISA för resande som innehar svenskt pass.

Nur-Sultan

Nur-Sultan (tidigare Astana) huvudstaden i Kazakstan är en relativt ung stad så som den ser ut idag. Tidigare var huvudstaden i landet Almaty men 1998 bytte man huvudstad till Aqmol som grundades 1824, och Aqmol döptes då om till Astana för att i början av 2019 döpas om till Nur-Sultan. Staden byggdes till stor del upp från grunden och idag består den av många administrativa byggnader (ministerier och myndigheter), parker och palats. Här finns också sportanläggningar, konferensanläggningar och monument. Befolkningen har sedan 1998 vuxit i en närmast rasande takt och därför pågår ständig nybebyggelse i staden.

Aktobe (Aqtöbe)

Det är här Dimash är född och uppväxt.

Stadens samhälle har ändrats dramatiskt sedan Kazakstan förklarades självständigt i 1991. Äldre, tunga industrier har minskat i antal och ersatts med energisektorindustri. Aktobe växer fortgående med nya byggnader och har utökats med många kazaker som flyttat in till staden från den omgivande landsbygden.

1999 ändrades stadens namn från det ryska Aktyubinsk till Aktobe av presidenten i ett nationsbrett steg att främja och bevara det kazanska språket.

Aktobe-regionen ligger i västra Kazakstan, och är den andra största regionen sett per yta i landet. Staden Aktobe ligger där floderna Kargala och Ilekmöts. Det är i den centrala, norra delen av Aktobe-regionen. Området runt staden Aktobe består mest av stäppland med låga berg som reser sig i nordost. Andra floder, såsom Emba och Ural flyter genom regionen som gränsar på sin södra sida mot Aralsjön. Själva staden Aktobe omges av naturlig stäppvegetation (slätt och gräs) medan de södra delarna av regionen är halv-öken.

Aktobe har ett fuktigt klimat med stora säsongsskillnader i temperatur. På vintern kan temperaturen sjunka så lågt som -48 °C med en genomsnittlig minimumtemperatur på -16 °C. På sommaren kan termometern visa så högt som 43 °C medan den genomsnittliga maxtemperaturen är på 30 °C.

Kazakhstan Embassy – Stockholm

Textkällor: 
Wikipedia
Embassy of Sweden - Sweden Abroad
Vi reserverar oss för eventuella sakfel.