Supertalang erövrar världen

Trots nutidens snabba informationsspridning är Dimash Qudaibergen från Kazakstan fortfarande ett relativt okänt namn i Sverige. Med en i det närmaste ofattbar röstförmåga har han senaste åren erövrat flera prestigefyllda internationella musikpriser, bl a Best Overseas Singer Award at the MTV Global Chinese Music Awards och hans artisteri och personlighet har givit honom fans över hela världen. “Extrem”, “unik”, “exceptionell”, “inte från denna planet” är några av de omdömen som lämnats av lyssnare och recensenter.

Dimash som föddes 1994 är det äldsta av tre syskon i den musikaliska familjen Sveta och Kanat Aitbayevtar. Båda föräldrarna är firade artister i Kazakstan där Dimash fick en kärleksfull och traditionell uppväxt i storfamilj med farföräldrar som trygghet när föräldrarna turnerade.

Redan som treåring märkte familjen att sonen hade absolut gehör och som femåring blev han satt i musikskola för barn. Genom klassisk röstskolning togs Dimash talang tillvara och som 20-åring tog han examen vid fakulteten för klassisk sång vid Musikhögskolan i Aktobe, Kazakstan. Ytterligare flera års studier genomfördes vid fakulteten för konstformen pop vid Kazakstans nationella universitetet för musikkonst och slutresultatet är extraordinärt.

Med ett register som sträcker sig över mer än fem oktaver, från baryton genom sopran och upp till visselton, framför Dimash musik på sitt eget unika sätt. I en och samma melodi använder han sina olika röstlägen och rör sig inom flera musikgenrer; opera, pop, orientalisk musik, hiphop och rock för att nämna några.

Våren 2017 presenterade sig Dimash för en större internationell publik i The Singer, en flera veckor lång kinesisk tävling för internationella professionella sångare. Dimash inledde med en egen hyllad tolkning av den franska sången SOS d´un terrien en detrésse vilken sedan dess setts av många miljoner på YouTube. Framträdandet gav Dimash förstapriset i deltävlingen och var startskottet för den internationella karriär han nu har där han erövrar världen med en ständigt växande skara fans, eller “dears”, som han själv kallar dem.

Nu på måndag deltar Dimash i Kazakstans kulturdagar i London med en solokonsert vars intäkter går till unga talanger i Kazakstan. Hans hängivna dears som återfinns i alla åldersgrupper strömmar till från inte mindre än 45 länder och även undertecknad kommer vara på plats. Vi reser till den intima Londonarenan Indigo at the O2 för att uppleva ett artisteri i världsklass. Detta av en blott 24 år gammal kille från Kazakstan som redan nu visat att han är en legend. Kom ihåg namnet – Dimash Qudaibergen.

15 november 2018 av Annelie Andersson